Trends in (sociale ongelijkheden in) suïcidale ideatie en suïcidale gedragingen bij Vlaamse jongeren: bevindingen van de studie Jongeren en Gezondheid (2006-2022)
Wittevrongel Alanis, Hellebuyck Alouette, 2023
Suïcide is in België en Vlaanderen de belangrijkste doodsoorzaak bij jongeren, zowel bij meisjes als jongens. Dit onderzoek richt zich op twee zaken: suïcidale ideatie, ook wel suïcidegedachten genoemd en suïcidale gedragingen. Suïcidale ideatie komt vaker voor bij jongeren dan bij ouderen. In 2022 ervaarden meer jongeren suïcidale ideatie dan in 2018, ongeacht hun leeftijd en zowel bij jongens als meisjes. Hetzelfde geldt voor suïcidale gedragingen. Dit laat een geslachtsverschil zien tussen jongens en meisjes. Suïcidale gedragingen omvatten zowel suïcides als suïcidepogingen. De meeste suïcidale gedragingen komen voor bij jongeren, net als suïcidale ideatie. Dit is de reden dat dit onderzoek zich richt op jongeren. Vergelijken we jongens en meisjes, dan ervaren meer meisjes suïcidale ideatie en stellen ze vaker een suïcidale gedragingen dan jongens. Toch sterven er meer jongens door suïcide dan meisjes. Naast geslacht speelt sociaaleconomische status een belangrijke rol. Dit geeft aan waar iemand staat in de maatschappij op basis van factoren zoals opleidingsniveau en gezinssituatie. Jongeren met een lager opleidingsniveau ervaren vaker suïcidale ideatie en stellen vaker suïcidale gedragingen dan jongeren met een hoger opleidingsniveau. Dit toont een sociale ongelijkheid aan. In deze masterproef wordt gekeken of de geslachtsverschillen en sociale ongelijkheden in suïcidale ideatie en suïcidale gedragingen zijn veranderd in de periode tussen 2006 en 2022. Hiervoor zijn gegevens gebruikt uit de studie Jongeren en Gezondheid van de jaren 2006, 2010, 2014, 2018 en 2022, met in totaal 22.674 jongeren uit de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. De analyse ging na of het geslachtsverschil en sociale ongelijkheid bij suïcidale ideatie en suïcidale gedragingen zijn veranderd tussen 2006 en 2022. Uit de resultaten blijkt dat in Vlaanderen jongeren in 2022 met een lage sociaaleconomische status meer suïcidale ideatie ervaren en suïcidale gedragingen stellen dan in 2006. Daarnaast is er een afname van suïcidale ideatie in de onderzochte periode bij jongeren met een hogere sociaaleconomische status. Wat betreft geslachtsverschillen vertonen meisjes meer suïcidale gedragingen in 2022 dan in 2006. De resultaten van dit onderzoek geven waardevolle inzichten voor het bevorderen van de gezondheid van jongeren. Beleidsmakers kunnen deze informatie gebruiken om risicogroepen beter te herkennen en vroegtijdig problemen op te merken. Dit helpt bij het ontwikkelen van gerichte voorzorgsmaatregelen en acties, zoals programma's op scholen en campagnes. Door deze inzichten kunnen maatregelen beter worden afgestemd op de specifieke behoeften van verschillende groepen jongeren, wat helpt om sociale ongelijkheden en geslachtsverschillen in suïcidale gedragingen aan te pakken.
Promotor | Maxim Dierckens |
Opleiding | Gezondheidsbevordering |
Kernwoorden | Vlaamse jongeren trendonderzoek suïcidale ideatie suïcidale gedragingen sociale ongelijkheden geslachtsverschillen |