24-uursgedragingen (fysieke activiteit, sedentair gedrag en slaap) bij volwassenen met diabetes type 2. De invloed van de fysieke en sociale omgeving op de 24-uursgedragingen bij volwassenen met diabetes type 2.

Becqu Elke, Verwilst Charlotte, 2023
Wist je dat maar liefst 1 op de 10 Belgen diabetes heeft en dat een derde dit zelfs nog niet weet? Diabetes mellitus is een welvaartsaandoening die wereldwijd maar blijft toenemen en hierdoor blijvende aandacht verdient. Om de stijgende cijfers een halt toe te roepen is er gelukkig veel dat we als bevolking zelf kunnen doen. Maar ook wanneer de diagnose reeds gesteld is, kan je nog zaken doen om controle te krijgen over je bloedsuikerspiegel. Aandacht besteden aan je slaap-, zit- en beweegpatroon gedurende de dag is daar een belangrijk voorbeeld van. Het handhaven van een gezond en evenwichtig slaap-, zit- en beweegpatroon, ook wel bekend als het 24-uursgedrag, is van cruciaal belang voor volwassenen met diabetes type 2. Gemiddeld zeven tot negen uur slaap en een goede slaapkwaliteit wordt naar voor geschoven als een belangrijk richtlijn voor een goede gezondheid. Onderzoek toont namelijk aan dat personen met diabetes die een slechtere slaapkwaliteit en/of minder of meer dan de aanbevolen richtlijn slapen, verhoogde bloedglucoseconcentraties hebben. Daarnaast heeft ook fysieke activiteit een invloed op de gezondheid van volwassenen met T2DM. Het hebben van voldoende fysieke activiteit, idealiter minstens 150 minuten matig intensief of minstens 75 minuten intensief fysiek actief gedurende een week, zorgt voor een betere insulinegevoeligheid en een verbeterde bètacelfunctie van de pancreas. Volwassenen met T2DM brengen ten slotte gemiddeld 3,1 uur per dag van hun tijd meer door al zittend in vergelijking met gezonde volwassenen. Hoe meer minuten sedentair gedrag, hoe hoger de bloedglucoseconcentratie. Als richtlijn wordt dan ook aanbevolen om het sedentair gedrag om de 30 minuten te onderbreken. Om het 24-uursgedrag verder te verbeteren, is het van belang om ook de invloed van de omgeving hierop mee in rekening te brengen. Wat zorgt ervoor dat personen aan beweging doen of juist te weinig bewegen? Nodigt de omgeving uit om te bewegen of stimuleert de omgeving vooral meer het zitgedrag van personen? En in welke omstandigheden slapen mensen? Is er sprake van veel nachtlawaai of verkeer ‘s nachts? Het zijn allemaal factoren die een invloed hebben op de drie belangrijkste gedragingen die we dagelijks stellen (slapen, zitten en bewegen) en die aldus verder onderzocht moeten worden.

Promotor Marieke De Craemer
Opleiding Gezondheidsbevordering
Kernwoorden fysieke activiteit fysieke omgeving 24-uursgedrag sedentair gedrag slaap Volwassenen met diabetes type 2, 24-uursgedrag, fysieke activiteit, sedentair gedrag, slaap, sociale omgeving en fysieke omgeving Volwassenen met diabetes type 2 sociale omgeving